mandag 18. februar 2013

Kaffebolle, Rotibun, min favorittbolle

Denne herlige luftige bollen med et knasende lokk er en av mine favoritter, den har en kjerne av smeltet smør og bør nytes fort så mulig. Jeg gjør ofte klar bollene og legger dem på kjølerommet for langtidsheving, så baker jeg dem senere når familien kommer hjem eller legger bollene i fryseren til ennå senere baking, men husk å sette bollene kjølig når de tines, toppingen sprøytes på rett før de går i ovnen.
Det knasende lokket har kaffe som smakstilsetting, men aromaen som brer seg i rommet når du baker denne er en blanding av kaffe, kanel og lønnesirup, den er vanskelig å beskrive, man må bare prøve den.



Bollen har sin opprinnelse i Mexico, men jeg ble kjent med den i Pusan, Sør Korea. Dit kom den via en bakerikjede som heter Rotiboy

Bolle deig
800 g hvetemel
5 dl lunken melk
100 g smeltet smør
1 dl sukker
1 egg + eggehvite av 1 egg
1,5 ts tørrgjær
1 ts hvetestivelse
(Hvetestivelse kan kjøpes i innvandrerforretninger)
Smør eller vaniljekrem til fyll
Denne deigen  må eltes godt.

Lokk
100 g romtemperert smør
2 dl sukker
1 egg pluss 1 eggeplomme
2 ss veldig sterk kaffe
(2 ts pulverkaffe + 2 ss varmt vann)
1,25 dl mel

rør smør og sukker hvitt 
ha i eggene og kaffe, rør til alt er godt blandet og så ha i melet.

Stekes midt i ovnen på 200 g i ca. 10 minutter

Bland lunken melk, smeltet smør, sukker, salt og gjær i en bolle og la denne blandingen stå i 5-10 minutter,
bland inn resten av ingrediensene og elt deigen til den er seig og smidig.
La deigen heve til dobbel størrelse
Del deigen i ca 100 grams emner og fyll dem med en ts smør eller 1 ss vailjekrem
Legg bollene på et brett med bakepapir og la dem etterheve til dobbelt størrelse.
sprøyt på kaffelokket  og bak dem i ovnen.





3 kommentarer:

  1. Disse så skikkelig digge ut :-)

    SvarSlett
  2. Nam! Desse må vere himmelske! Hadde lyst å prøve meg på desse i helga, men dei hadde ikkje kveitestivelse på "innvandrar-butikken" , er det ein veldig viktig ingrediens?
    God helg til deg! ;))

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Caroline du kan sløyfe hvetestivelse, bare husk å elte deigen godt.
      Slik jeg forstår er det et stoff som skal binde deigen bedre.
      Klem
      Liza

      Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...