onsdag 22. mai 2013

Butterdeig til kjeks, kake og terter

Butterdeig kan brukes til kjeks, kaker og terter, den er enkel å lage men det tar litt tid, for du må kjøle ned deigen mellom kjevlingene i minst 20 minutter. Tar du deg ikke tid til å kjøle ned deigen, så risikerer du å jobbe smøret inn i deigen i stedet for å få tynne lag med deig.


  En av kjeksene jeg like til ost eller bare å snacke på er Jacobs Cornish wafers, lette luftige butterdeigkjeks. De er ikke lette å finne i butikken, men de er å finne i pakker med assorterte ostekjekser, ikke alene
For å vise hvor enkelt det er å lage butterdeig, så har jeg laget noe kjeks og gjort i stand noen plater til Napoleonskake
 Her er snittflaten på en av platene til napoleonskaken, mange lag med deig.

Ingredienser
500 gr hvetemel
200 gr smør
300 g margarin
2,5 dl kaldt vann

For å få den flakete og fin bruker jeg margarin , for meg har smør en tendens til å kjevle seg inn i deigen istedenfor å holde seg mellom lagene og det samme gjelder wienerbrød. Jeg bruker fremdeles smør i selve deigen for jeg synes at det gir en bedre smak.

Smuldre smøret inn i melet

og ha i vannet, arbeid til deigen er seig
Kjevle deigen ut og legg margarinen i midten. Brett over deigen fra begge sider
og rulle ut en gang og brett i tre,
la deigen hvile i kjøleskapet i 20 minutter.
Når du tar ut deigen igjen kjevle ut og brett i 3 to ganger,
dette gjentas 3-4 ganger til.
Til kjeksene kjevlet jeg deigen til ca 1,5 mm tykkelse og trykket ut kakene men en form kjøpt på Clas Ohlson
La de på en bakeplate med bakepapir og stekte kjeksene i 12-15 minutter på 200 grader Celsius.
Hvis jeg har deig til overs og har ikke tenkt å bake noe særlig fremover, da kjevler jeg deigen ut til ca. 5 mm tykkelse, legger de på bakepapir,
 putter de i en  pose og fryser. Har du tenkt å lage noe mer så er det bare å pakke inn deigen og sette den i kjøleskapet, den holder seg noen dager.



1 kommentar:

  1. Dette var en fin og enkel oppskrift på butterdeig.
    Håper den også enkelt kan lages glutenfri, det er nemlig ett av mine neste prosjekter. :)
    Takk for gode tips som vanlig Liza!

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...