Napoleonskake eller Millefeuille, det er vel omtrent en og det samme.
Butterdeigen med sine mange lag er hovedingrediensen til disse kakene. Sprø deilig flakete butterdeig med vaniljekrem og melisglassur.
Ingredienser til butterdeig
500 gr hvetemel
200 gr smør
300 g margarin
2,5 dl kaldt vann
For å få den flakete og fin bruker jeg margarin , for meg har smør en tendens til å kjevle seg inn i deigen istedenfor å holde seg mellom lagene og det samme gjelder wienerbrød. Jeg bruker fremdeles smør i selve deigen for jeg synes at det gir en bedre smak.
Link til fremgangsmåte HER
Smuldre smøret inn i melet, ha i vannet og arbeid til deigen er seig
Kjevle deigen ut og legg margarinen i midten. Brett over deigen fra begge sider
og rulle ut en gang og brett i tre,
la deigen hvile i kjøleskapet i 20 minutter.
Når du tar ut deigen igjen kjevle ut og brett i 3 to ganger,
dette gjentas 3-4 ganger til.
Kjevle deigen til en rektangel og del i 2, prikke kaken slik at den ikke blir alt for boblete.
Legg platene på en bakeplate med bakepapir og stekte i 12-15 minutter på 200 grader Celsius
Vaniljekrem
6 eggeplommer
60 gr sukker
6 dl mattfløte
3 ss maisenna mel
6 pl gelatin
3 dl kremfløte
3 dl kremfløte
3 ts vaniljesukker
romessens(kansløyfes)
Legg gelatinplatene i bløtt.
Bland sammen eggeplommer, matfløte, sukker, maisenna i en kjele og rør sammen under svak varme til blandingen tykner. Tilsett så gelatinen og rør det jevnt.
Avkjøl blandingen og smak til men vaniljesukker og romessens. Visp kremfløten og bland dette med eggekremen.
Sett kremen kjølig en liten stund, det gjør det lettere å sette kaken sammen
Melis og kakao til pynt
Må innrømme at jeg aldri har prøvd meg på butterdeig. Men kanskje jeg skal det - når vi begynner med egg igjen ;) Klem
SvarSlettDette så godt ut, og endelig noen som ikke legger vanilje og krem hver for seg... ;)
SvarSlettMin konditorsvigerinne hevder bestemt at butterdeig skal bestå av 27 lag, altså brettes/kjevles 3 ganger. Hun og vår felles svoger hadde en heftig diskusjon om det en gang - han mente det kunne ikke være så nøye...
Ha en fortsatt nydelig uke!
Klem