søndag 22. april 2012

Gulaman(agar gele)

Gulaman (agar)  og utales golaman og er en drikke som ligner på sago drikken og ofte blandes de to for å lage en drikke.
Agar er en algebasert gele og en flott erstatning for de som ikke vil ha proteinbaser gele som gelatinen. Agar geleen blir gjerne mye stivere enn proteingeleen men er en fin kilde til kalk og jern.

Det sies at personer med asiatisk bakgrunn får oftere diabetes i den vestlige verden og i det moderne asia og en kan jo forstå hvorfor.
Det spises og drikkes mye søtt der nede og man fortsetter jo her også, men forskjellen er jo at mye av søtstoffene og stivelse som brukes i maten er jo helt annerledes enn her. Tenk deg denne drikken basert på gelatin og raffinert sukker, grøss, kjenner blodsukkeret stige veldig allerede.
 Denne drikken er fornorsket.


Jeg benyttet meg av denne typen agar pulver og fulgte instruksene.
men isteden for sukker brukte jeg sukrin melis
Du trenger altså
500 gram blåbær
1 liter vann
200 g sukrin(melis)
1 pakke agar agar pulver

Jeg kokte opp blåbær
i vann
moste bærene med stavmikseren og lot den koke i 5 minutter.
Så silte jeg blandingen og hadde i 200 g sukrinmelis og agar pulveret, rørte og da alt var oppløst, helte jeg agaren i posjons kopper til dessert og til drikke.
Her holder jeg glasset i 90 graders vinkel og geleen er fremdeles varm, så fort stivner den.
På bilde over har jeg skåret agar geleeen i biter hatt i glass og brukt naturlig søtet blåbærsaft. 
Norsk versjon av asiatisk drikke.
En ting til må nevnes at det er pektin i blåbærene og det man faktisk bruker av frukt og bær, så det vil ofte prege geleen. Denne agar gellene fikk en konsistens som asiatisk bønne dessert Yokan


1 kommentar:

  1. Jeg har aldri blitt helt fortrolig med agar-pulveret, så jeg endte opp med storfegelatin fra USA. Min mann er revmatiker og reagerer kraftig på svinebaserte produkter - hvilket vanlig norsk gelatin er basert på... Derfor prøvde jeg ut agar-pulver, men med veldig blandet resultat...

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...