tirsdag 9. oktober 2012

Vold gård og gulrøtter

Rett før høstferien var jeg med opplysningskontoret for frukt og grønt på tur til Vold Går i Rygge. Vi fikk en omvisning av gulrotproduksjonen og fikk overvære pakking av økologiske gulrøtter som blant annet skal deles ut til skoleklasser rundt omkring i landet.


 På Vold gård i Rygge produseres det både økologiske gulrøtter og vanlige gulrøtter. Forskjellen på produksjonen er at de er at økologiske gulrøttene beskyttes ved at det legges duk over avlingen for å holde gulrotsugerene og gulrotflua borte. På de industrielle så gjøres det samme men med minimal bruk av plantevern og soppmidler. 
Vi fikk se hvordan de høstet inn gulrøttene på åkerlappen kalt "askebingen"
Det var en morsom maskin som dro opp gulrøttene på rekke og rad
Her har vi Jens Edv. Kase som viser frem gulrøtter fra Askebingen
Det ideelle med å dyrke gulrøtter og grønnsaker i dette området er at innhøstingen kan starte mye tidligere enn ellers i landet. Askebingen ligger på Ra trinnet som går fra Halden til Moss og krysser fjorden ved Jeløy og over til Horten, før vanningsystemene kom, var det umulig å dyrke noe der og der av navnet Askebingen.

Jeg løp rundt og plukket opp gulrøtter som ikke ville nå butikkene, tenkte Mini ville synes de var morsomme.
Etter omvisningen dro vi til Rygge stasjon for å nyte gulrotretter
Jens hadde overlevert 10 kg økologiske gulrøtter og 10 kg vanlig gulrøtter til kokken og hadde gitt beskjed om å lage 5 forskjellige retter og under kan dere se hv han tryllet frem.
Sild med gulrotpuree
Trukket torsk med gulrøtter, gulrotlasange, gulrotgrateng.
Gulrotpannekaker med gulrot og appelsin puree
Gulrotkake, med tørkede ringblomster:)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...