tirsdag 20. mars 2012

Adzuki bønner

I  Asia er Adzuki bønnene det beste som er å få tak i, men brukes mest i fermentert tilstand til søtsaker. Her er litt info. fra -matvare guiden og Wikipedia

 1 cup/230g (kokt) 

Kalorier: 294g
Proteiner: 17.3g 
Karbohydrater: 57g 
Fett: 0.23g 
Fiber: 16.8g 
Jern (4.6mg) 
Magnesium (119.6mg) 
Kalium (1,223mg) 
Zink (4.0mg) 
Folat (278mcg) 

Adzuki bønnen brukes ikke bare til søtsaker, pga det korte koke tiden er det mange som foretrekker å bruke disse bønnene fremfor andre, skallet er mye mykere en for eksempel de vanlige røde bønnene man kjøper i butikken. Adzuki har et høyt protein innhold slik at disse er fine å bruke til å lage vegetariske karbonader eller burger, herlige i supper og å blande med ris.

Jeg har forsøkt meg på å dyrke frem spirer til en fremtidig salat eller noe ekstra ved siden av risen. Jeg har ikke så mange igjen, så kanskje jeg skal forsøke å dyrke de ute i kjøkken hagen.
Spirer er noe barna mine liker og det tøyses rundt bordet når jeg har tatt det med som ingrediens eller tilbehør. 15 åringen er ikke glad i grønnsaker og tuller med å si at det holder med å spise en spire for tenk hvor mange bønner det blir når planten har vokst ferdig og påpeker at det er ganske mange grønnsaker han spiser for hver munnfull og burde slippe unna for en god tid femover.
Bønner og ris er også fint å kombinere sammen. Å vokse opp i Norge har ris for meg vært jasmin ris, basmati, rå, vill, Uncle Bens eller Geisha, mest det første og de to siste brukes sjeldent/aldri. Men da vi bodde i Sør Korea åpnet det seg en annen ris verden, over ser dere et bilde av en blandig av forskjellige ris, kornsorter, linser og bønner. Der borte kokte man gjerne risen med andre næringsrike godsaker og det gir også risen litt farge og er mer dekorativ På et av mine favoritt lunsj steder i Busan, hadde de hirsefrø i risen. Minstemann elsker blandingsris sammen med Kim/Nori, selv om måltidet var veldig enkelt var det næringsrikt alikevel. 

2 kommentarer:

 1. hvor for jeg kjøpt disse bøndene?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Adzukibønner kan du få kjøpt her

   http://www.kinsarvik.no/category/6733-bonner.aspx

   Ellers kan det hende du får tak i de i velassorterte matvarebutikker

   Mvh
   Liza

   Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...