Doughnuts er gjerne en fellesbetegnelse på fritert gjærbakst, ringer eller boller med fyll.
Julens smultringer, hjortetakk og de vi kan kjøpe nystekte fra mobilesmultringvogner er også en form for doughnut men laget av en kakedeig. Det finnes mange forskjellige versjoner rundt om kring i verden, men utgangspunktet er ganske likt, HER er en versjon jeg har laget tidligere.
Du kan også fylle de med annet utradisjonell fyll som jeg gjorde i forrige innlegg se HER
100 g Smør
2 dl Helmelk
50 g gjær eller 1 pk tørrgjær
4 egg
4 ss sukker
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
½ ts kardemomme
Ca. 600 g hvetemel
Til frityrsteking:1 l olje f. eks. mais, solsikke, soya eller smult
Fyll:
Bringebærsyltetøy, vaniljekrem eller det du ønsker å fylle bollene med.
Dryss
Melis eller sukker
eller så kan du ha på en eller annen form for glasur.
Melis eller sukker
eller så kan du ha på en eller annen form for glasur.
Smelt smør og tilsett melk, væsken skal være ca. 37 grader Celsius, for tørrgjær kan det være noe høyere. Smuldre gjæren i en bakebolle og hell på væsken. Rør ut gjæren, tilsett sammenpisket egg og de tørre ingrediensene, hold igjen litt av melet. Elt til en smidig ganske myk deig, blir deigen for klissete, tilsett litt mer av melet.
Mel har jeg av erfaring opplevet å være forskjellig fra gang til gang jeg bruker det. Noen ganger kan det være mer fuktighet i det eller veldig tørt, det kommer an på hvor lenge det har stått i skapet og derfor viktig å ikke tilsette alt som står i oppskriften på en gang.
Mel har jeg av erfaring opplevet å være forskjellig fra gang til gang jeg bruker det. Noen ganger kan det være mer fuktighet i det eller veldig tørt, det kommer an på hvor lenge det har stått i skapet og derfor viktig å ikke tilsette alt som står i oppskriften på en gang.
Sett deigen til heving under plast til dobbel størrelse, ca. 40 minutter.
Ta deigen opp på bakebordet og kjevle en leiv som er ca. 2 cm tykk. Trykk ut passe store boller eller ringer med et glass. Etterhev bollene i ca. 20 minutter.
Ta dem forsiktig opp og stek bollene på svak varme for at de ikke skal svi seg før de er gjennomstekt. Snu dem under stekingen.
Ta bollene opp med en hullspade og legg på kjøkkenpapir.
Ta bollene opp med en hullspade og legg på kjøkkenpapir.
Berlinerbollene fyller du med ønsket fyll ved å stikke et kremmerhus med tut i bollen og sprøyter inn fyllet.
Dryss bollene og smultringene med sukker eller melis
Åhh, nå fikk jeg lyst på berlinerboller... Jeg har i syltetøyet før stekingen forresten.
SvarSlettHa et riktig godt nyttår!
Hei, hyggelig å være til inspirasjon, ja det er mange som har i syltetøyet i før steking, men noen ganger sprekker de opp så jeg foretrekker å ha det i etter:)
SlettGodt nyttår
Klem Liza