søndag 3. november 2013

Økologiske epler og most fra Dyre gård på Rygge

Et av norges største økologisk drevet eplegårder finnes i mitt nærmiljø, Dyre gård, eplegården i rygge. Denne gården har eksistert lenge men nåværende eier som kommer fra gården rett over veien, startet økologisk drift på gården i 2008. Veien til økologisk drift har vært lang og i begynnelsen ble det sådd eng og rikelig med kløver. Før trærne kom ble det bare brukt som grønngjødsling for å skape nytt liv og biologisk mangfold i jorda
Fra 2008 til 2011 lå åkrene i karens for å kunne bli godkjent som fullgod økologisk jord av Debio.
De første 10 000 trærne ble satt ut i 2011, så ble det utvidet i 2012 med 2000 trær. I 2014 skal det settes ut flere trær og planen er de skal ha tilsammen 22 000 trær.


Dyrknings forholdene i området må være gode for årets innhøstning etter bare 2 år har gitt gården 20 tonn epler. 5 tonn går til pakker i for videre distribuering til butikker og 15 tonn til eplemost.
Hans Olav og Anne Lene som er drivkraften bak gården har eget presseri og produserer eplemost av egne epler. 
Foruten most og ferske epler produserer de eplesnacks, disse tynne epleskivene tørkes/dehydreres i en spesiell maskin i 24 timer. Eplesnacken på bildet under er nesten ferdig og og smakte fantastisk, like bra som de jeg selv tørker i varmeskuffen ;) Dette fikk jeg følelsen at var Anne Lenes baby
Det fine med eplene på gården er at de dyrkes miljøvennlig og økologisk. Sprøytemiddel de bruker til skadedyrbekjempelse er grønnsåpe- og rapsoljebasert ellers så brukes naturen, insektene og fuglene til å bekjempe skadedyrene.
Fuglekasser er satt opp med jevne mellomrom som et motmiddel mot mark. De klipper til og med gresset mellom radene annenhver rad, slik at de kan holde rekkene deres pene og samtidig gjøre levevilkårene og miljøet for deres små hjelpere optimale, som mariøna for eksempel.
 Bikuber er satt ut mellom epleradene for pollinering av epleblomstene, ja det produseres honning også, men produksjon av honning er det noen andre som gjør og det kan jeg fortelle mer om senere
for nå dreier det seg om Anne Lene og Hans Olav. Artikkel fra Moss avis kan du lese HER og HER

Her ser dere bilder av kasser med eplemost som fremdeles venter på etiketter. De små flaskene har fått navnet Je Phi til ære for Hans Olavs to barn Jenny og Philip. Mosten er blant annet å finne i den nye butikken Bondens Butikk i Mathallen i Oslo. Refsnes Gods har også tatt inn mosten, for de av dere som lurer på hvor man kan få tak i drikken.
Før vi gikk ut for å titte på eplehagen fikk jeg en flaske med Je Phi i hånden, denne er kald så du må smake på den. Jo den var god, den smaker Rød aroma med herlig blanding av syrlighet og sødme, akkurat slik jeg liker den:)
 Alle eplene har blitt høstet og så klart måtte jeg sette ut noen for fotografering, slike fine epler ligger jo ikke å slenger på bakken etter innhøstingen:)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...