torsdag 17. januar 2013

Balsamico kaviar

Molekylær gastronomi er noe morsomt som gir oss muligheten til å endre utseende på maten, kamuflere den så å si. Å endre utseende på maten var noe som var veldig allerede populært i romertiden, det vil si blant eliten. Molekylær gastronomi er noe som har begynt å bli populært på hjemmefronten, nå som ingrediensene er lettere tilgjengelig for folk flest. Kunnskap om dette har til for ikke så lenge siden vært forbeholdt de profesjonelle og kjemikere, når man tenker etter er det ikke så vanskelig, man må bare vite hva slags stoffer som reagerer med hva.


Disse små balsamico kulene er det enkleste du kan lage og ingrediensene er lett tilgjengelig for de fleste, agar agar kan kjøpes rimelig i innvandrerbutikkene.

Jeg brukte
1,5 dl balsamico eddik
1 strøken ts agar agar
1 glass med olivenolje
Glasset med olivenoljen settes kaldt i fryseren,
bland balsamiko og agar agar i en liten kjele og kok opp til agar agaren er oppløst.
Slå av varmen og trekk gryten til side, la blandingen hvile i cca. 10 minutter.
Ta glasset med olivenoljen ut av fryseren og drypp balsamico blaningen i oljen med en pipette
Agar agar stivner når den fremdeles er litt varm og når dråpene treffer den kalde oljen stivner blandingen og du får små balsamico kuler
Ta kulene ut med en perforert skje, skyll de i en bolle med rent kaldt vann.


Du kan også lage frukt kuler med denne teknikken
 Blandingsforholdene er som balsamico kulene, men bruk en smaksnøytral olje istedenfor olivenoljen.

1,5 dl smaksrik frukt pure/sirup
1 strøken ts agar agar.





2 kommentarer:

  1. Artig! Dette må eg prøve meg på. Men korleis er det med holdbarheit og evt. oppbevaring? Må ein lage og bruke alt same dag? :)
    Ha ein fin dag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er faktisk første gangen jeg lager dette, men eddikens egenskaper er jo også å konservere, så jeg antar at de holder seg en liten stund i en lufttett boks i kjøleskapet.

      Fin dag til deg også
      Liza

      Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...