tirsdag 22. september 2015

Gladmaten 2015

SAMSUNG CSC
For english press HERE

Det er mat så langt øyet kan se, spesielt rundt Vågen midt i Stavanger sentrum. Deilig sjømat, mørt kjøtt. smakfulle vegetarretter, kryddrede asiatiske retter, New Nordic, tradisjonelle. bakverk, sjokolade og drikke,  er å få tak i under Gladmat festivalen.


Et av høydepunktene i Stavanger om sommeren må bare vær Gladmat festivalen. En matfestival hvor profsjonelle og amatører får vist seg frem og by på det beste de kan lage. Det er liv og røre i Oljebyen de fire dagene dette varer og stemningen er høy.
I år var jeg så heldig å bli invitert tilbake for å være en av jurymedlemmene. I år som i fjor besto juryen av bare matbloggere. En liten dedikert gruppe som har glede av å lage og teste mat og man kan vel nesten si at vi er litt nerdete når det gjelder denne interessen, i hverfall noen av oss.
gladmaten-anders-husa-96-2015
Foto: Anders Husa

Fra øverst til venstre har du Elin (aka Kjøkkenmagi), Olav Birkeland (aka Hobbykokken) som jury formann, Mari Hult (aka Vegetarbloggen), Meg, Anne Cathrine (aka Enestående Mat) og Anders Husa, som ikke er på bildet, han fikk uoffisielt æren av å være jury fotografen mens gildet varte. Klikk HER for å lese hans blogginnlegg for dagen.
gladmaten-anders-husa-131-2015
Mari Hult I akjon på scenen med Anders Husa som hennes assistent.

En av jurymedlemmene veganeren Mari Hult hadde flere oppgaver under Gladmaten, hun holdt kokkekurs og demonstrerte om vegansk mat. Det var ikke meg i mot, det ble bare mer smaking på oss andre. Klikk HER for å se hva hun laget.
På de fire dagene festivalen varte hadde vi den heldige oppgaven å smake oss gjennom 88 utstillere og den vanskelige oppgaven med å velge ut hvem som skulle nomineres.Vi delte oss i to grupper hvor hver gruppe skulle smake seg gjennom hver sin side av vågen. Vi måtte nominere 5 utstillere i 4 forskjellige kategorier.
Photos: Anders Husa
Foto: Anders Husa

  1.  Beste Gladmatrett
  2.  Beste Gladmatstand
  3.  Best Gladmat opplevelse
  4.  Beste nyskaping
PhotoGrid_1437696317092
For å kunne bli nominert til beste Gladmatrett måtte alle utstillere ha en rett som ikke kostet mer enn kr. 30,- slik at alle som var innom festivalen kunne smake seg gjennom festivalen uten at det skulle koste skjorta.
Photos: Anders husa
Foto: Anders husa

Som nevnt hadde vi fire dager på å smake oss gjennom festivalen, nominere og kåre en vinner hver kategori. Så fort vi var ferdige gikk vi rundt og delte ut plakater som fortalte i hvilke kategorier de ble nominert i og noen fikk flere enn en. Poenget med plakatene er at festivalgjestene skal kunne se hvem som juryen har funnet bra og gi de nominerte litt ekstra blest. Forhåpentligvis skal dette gi neste års deltagere litt motivasjon til å gjøre det enda bedre. Og så fort alle plakatene var delt ut så var det ny runde med smaking og denne gangen gikk vi som en gruppe.Photo: Anders Husa
Foto: Anders Husa

Vinnerene av de forskjellige prisene er:
Beste Gladmat rett-Tango Bar & Kjøkken, for amuse bouche krabbekroketten

Beste Gladmat stand- IKEA, for flott stand og ideen om ø føre folk sammen ved bordet
Best Gladmat opplevelse- Fisketorget, for entusiasmen og kunnskapen de hadde om mat og ingredienser.
Beste Nyskapning-Sjøhuset Skagen, for deres måte å å tenke nytt med tradisjonelle retter med en moderne twist.
IKEA var en overraskelse og få skjønte hva de gjorde på Gladmat festivalen.Photos: Anders Husa
Foto: Anders Husa

IKEAs Konsept foruten å være en stor og fin stand var å føre kjente og ukjente sammen ved bordet. Hvert av bordene deres hadde sitteplass til ti og kom du i mindre grupper fulte de opp bordene med andre ventende gjester. På denne måten kunne man bli kjent med nye mennesker over maten, Jeg likte denne ideen og det fikk meg til å tenke på noe da jeg skulle lære meg litt koreansk da jeg bodde i Sørkorea. For ikke så lengesiden da landet var fattigslig var ordet for familie mennesker som bor sammen. I dag hvor landet har stor økonomisk fremgang er er betydning av ordet mennesker som spiser sammen.Dette var en av grunnene IKEA fikk min stemme. Siden jeg var så entusiastisk over deres konsept fikk jeg æren av å introdusere prisen på scenen.
Photo: Anders Husa
Foto: Anders Husas far

Er du i nærheten av Stavanger til neste års Gladmat festival, burde dere stikke innom og smake på byens kulinariske godbiter. De fleste rettene avbildet over er faktisk retter som ikke koster mer enn kr. 30,-..
Photos: Mr. Husa Sr.
Foto: Anders Husas far

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...