tirsdag 3. november 2015

Tjuvsmaking av Sunnivas eplejuice fra Hardanger

Pressetur, alle utgifter dekket. Noen av bildene er ikke mine jeg har lånt dem fra Juliesmatblogg, trykk på bildene og du kommer til siden hennes.


lizasmatverden.blogspot.com

Hvert år har Tine en godkjenningssermoni av Sunniva eplejuice fra Hardanget og for tre uker siden var jeg invitert på en liten svipptur med overnatting til Hardanger sammen med et par journalister og bloggere. Vi var så heldige som skulle få overvære sermonien og oppleve Utne Hotel som er et av Norges eldste hotell, fra 1722, her skulle vi få smake på lokale godsaker i kombinasjon med epler.Vi skulle kjøre buss til Hardanger, det var en 7 timer lang kjøretur så oppmøtet var kl 07:00 om morgenen for at vi skulle få mest mulig ut av dagen i Norges eplenavle. Bussturen bar over Haukeli og stoppet på Haukeliseter fjellstue for å spise lunsj og strekke litt på bena. Det var grått og kaldt og ekstra deilig å få få i seg litt mat i magen
Foto: juliesmatblogg.no
Turen bar videre til Agatunet hvor godkjenningssermonien og en presentasjon av årets eplehøst. Det var ikke mange timer siden vi forlot Haukeli, men været som møtte oss da vi kom frem var bare helt fantastisk.
lizasmatverden.blogspot.com
På Agatunet, møtte vi eplebonde Eva Aga Baas som leverer epler til Sunnivajuice hvert år. Her fikk vi en liten omvisning i eplehagen og hun fortalte om gården historie og om årets vanskelige sesong. Eva dyrker ni eplesorter på familiegården hvor de har dyrket epler i flere generasjoner. Fjor årets eplehøst var helt fantastisk kunne hun fortelle, men i år med en kald og våt vår har biene strevet med pollineringen som kom sent i gang i år. 
lizasmatverden.blogspot.com
Dette har resultert i at årets eplehøst ikke har vært noe å juble over, det har vært en mye mindre avling enn ønskelig så det er ikke like mange epler som har gått til produksjon av Sunnivas eplejuice fra Hardanger, uansett liten eplehøst så var eplene fantastiske og gode på smak.
Frukt rådgiver Jan-Ove Nes som selv er eplebonde kunne fortelle at det aldri har det vært malt så mange låver i Hardanger samtidig som i sommer. Felleskjøpet har vært utsolgt på rødmaling.
lizasmatverden.blogspot.com
Det var en liten munter gjeng som stod forventningsfulle på Agatunet som skulle overvære den 15. godkjenningssermonien. Her var det representanter fra Tine, Sunnivajuice, en representant fra Matmerk, bloggere, journalister og noen fra den lokale befolkningen. Henriette Soldal som er produktutvikler i Tine(bildet over) sjekket sukkernivået i årets juice og alle holdt pusten i spenning. Hvis det viser seg at juicen er for sur, må man vente med juice produksjonen til eplene har modnet mer og fått mer sødme.
lizasmatverden.blogspot.com
Juicen ble godkjent og den hadde perfekt sukkernivå. Årets juice består av eplesortene Summerred, Discovery og Princes om gir en deilig smakskombinasjon fikk vi vite. Eplejuicen er også forskjellig fra år til år og det et er dette som gjør godkjenningen så spennende. Det er naturen som bestemmer og gir sitt særpreg til avlingene fra år til år. 
“Eplejuice frå Hardanger” er i butikker landet rundt og som nevnt i begrenset opplag på grunn av den dårlige sesongen. Juicen har fått hedersbetegnelsen Beskyttet Geografisk Betegnelse av Matmerk. I anledningen 15 års jubileet har kartongen også fått nytt utseende og for de av dere som kjøper juicen, kan dere være med på trekningen av en Hardangerbunad til en verdi av kr. 30.000,- kampanjen varer til 7. Desember.
Vil du lese mer om denne turen kan du klikke deg inn hos Bord for to HER og Juliesmatblogg HER
lizasmatverden.blogspot.com
Ferden gikk videre til Utne hotell før returen tilbake til Østlandet. Det ærverdigerdige hotellet har vært i bruk siden 1722 og har blitt bygget på og renovert men har klart å bevare den gamle atmosfæren. Driften av hotellet er tuftet på tradisjoner, stell og omtanke for gjestene. Dagens vertskap er en god representant for det.Thorbjørg Utne, eller “Mor Utne” som drev hotellet på midten av 1800-tallet ville ha vært stolt over hvordan hotellet blir drevet i dag.


Har du lyst til å oppleve Utne hotell, kan dere besøke hotellet i månedene mai til August. Ønsker du litt krydder i hverdagen så spør etter rom nr. 15. Legenden sies at det bor det et spøkelse der, vi så henne aldri under oppholdet vårt der.
lizasmatverden.blogspot.com
Kveldens festmiddag bestod av en buffét med lokale råvarer og ja(smiler stort) epler. Her var det eplechutney, eplecidersaus, eple med chevre, salater med eple og annen tradisjonsmat som potetkake med hakkasteik, ørret, ost og skinke.
Foto: Juliesmatblogg
Som seg hør og bør i Norges eplesentrum var det fat over alt med epler som gjestene kunne forsyne seg av.
lizasmatverden.blogspot.com
lizasmatverden.blogspot.com

lizasmatverden.blogspot,com
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...