torsdag 17. oktober 2013

Destillatørens smalahoveveitle

Jeg var så heldig å bli invitert med på Smalahoveveitle som ble holdt på Gamle Raadhus i Oslo, heldig og heldig tenker sikkert noen og jeg takket ja under tvil;)
Smaker på Heimabrygg

Jeg hadde aldri smakt smalahove før og må innrømme at jeg var litt skeptisk, spesielt siden det i invitasjonen stod at det det også varen liten konkurranse om å spise opp øyet først, men før det måtte man også ha spist øret og tungen.
Rudla pølse, fenalår og annet småsnacks fra Smalahovetunet
Ivar L. Løne kjent som smalahovekongen holdt et foredrag om smalahove, han ba de som ikke hadde spist smalahove om å rekke opp hånden og det var faktisk en del av oss som satt rundt bordet som hadde en hånd i været. Ingen sak tenkte jeg og vil nok ikke være den eneste som holder seg unna øyet, men da hodet ble plassert foran meg, hørte jeg "ferdig" og deretter hadde en og en bortover bordet søren meg fortært øyet. Ikke kunne jeg være dårligere og som dere ser så klarte jeg meg og fikk i meg alle tre delene og for bragden fikk jeg diplom og sølv pins, jeg tror Smaladrammen fra Gilde var til god hjelp;) Nei da, smalahove er faktisk godt, det smaker som pinnekjøtt og den eneste forskjellen er vel at det var store forskjeller på konsistensen på de forskjellige delene av hodet.
Smalahove har lang tradisjon på vestlandet og en gang ansett som hverdagskost, men i disse dager har det blitt kultmat eller et finere festmat som ofte blir servert med godt brygget øl og akevitt
Smalahovet som vi fikk servert kom fra Smalahovetunet på Voss og som pr. i dag produserer 75 000 smalahove pr. år.
Gammeldags måte å svi av ulla på og en liten filmsnutt  med destilatørHalvor Heuch kan du se HER
På Smalahovetunet blir ulla svidd av i en maskin som de har fått spesiallaget tidlig på 90 tallet og takket være disse maskinene så kan de produsere så mye og har kapasitet til å produsere opp til 100 000 pr. år
Etter at ulla har blitt svidd av, kløyves hodene for å fjerne uønsket innhold som hjernen. hodene blir så lagt i vann for så å saltes et par dager. Noen hoder røykes men det finnes de som foretrekker urøkt smalahove, det er som med pinnekjøtt noen liker røkt og noen liker urøkt. Det viktige under røykingen er at man bruker orved, den inneholder naturlig nitrat som gir kjøttet en rødlig farge. Røyking og salting var viktig før i tiden for at kjøtt skulle holde seg over lengre tid.

Hodene blir gjerne kokt i 2-3 timer til kjøttet slipper kjevebenet og serveres med poteter og kålrotstappe. Alt kan spises bortsett fra det svarte i øyet og slik jeg forstår det så er det fettlaget rundt ørene, øyenene og tungen som regnes som delikatesser på smalahovet. Som jeg viste på bildet med det halvspiste hodet så fikk jeg i meg delikatessene Jeg trodde aldri jeg ville si dette, men hvis jeg skulle si hva jeg likte best så var det faktisk øyet, så kom tungen og til sist øret. Øret ble for fett for meg.

. På Voss blir det også arrangert mesterskap i smalahovespising og nå som jeg har smakt på alle delene og vert at jeg kan få i meg hele hodet, kanskje jeg skulle melde meg på en gang;)

4 kommentarer:

 1. Fortsatt skeptisk kjenner jeg:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ha ha ha:)
   Til øyet heller smalahove generelt?

   Slett
  2. Til smalahove generelt:-) Sporty av deg årlig med å et slikt arrangement. Mektig imponert over at du har smakt på alle ingrediensene også:-)

   Slett
  3. årlig = å bli med. Stavekontrollen på iPad lever sitt eget liv av og til...

   Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...