fredag 8. februar 2013

Morsdags og fastelavensboller


Morsdag og fastelavn er på samme dag i år, mye søtt og kaker i disse fete dagene før fasten, som i romersk katolske skikker starter askeonsdag. Spise mye og godt og så er det spareblussen i 40 dager før påsken.Disse bollene blir veldig luftige, jeg leste inne på bloggen kjøkkentjeneste om bollebakst med melk og hvordan ensymer i ukokt melk ødelegger for hevingsprosessen i bollene og bryter ned gjæret. Vi vet jo alle at bollene hever seg uansett gitt riktig temperatur, så jeg ville teste dette, kokte opp melk og sukker og lot væsken kjøle seg ned til kroppstemperatur. Brukte min egen oppskrift og det ble en luftigere bolle, like luftig som når jeg følger asiatiske oppskrifter hvor de bruker vann og melkepulver i oppskrifen i stedenfor vanlig melk.
Så det vil si at fra nå av skal jeg bare bruke vann og melkepulver eller kokt melk til bollene mine.

5 dl lunken kokt melk
150 g smeltet smør
1,5 ts tørrgjær
1,5 dl sukker
800 g hvetemel
1 ts kardemomme

Jordbær frysetøy
3 dl kremfløte
1 kurv med jordbær

Bland melk, smør og sukker når blandingen er litt varmere enn fingervarmt så har du i gjær og blander alt godt sammen. Ha i 750 g mel og kardemumme og elt deigen godt til den slipper bollekanten, hvis deigen er for løs, ha i resten av melet litt og litt.

La deigen heve til dobbel størelse, deler deigen i 24 emner og ruller de til boller, setter de på et brett dekket med bakepapir og la det heve i 30 minutter til

Bakes midt i ovnen på 200 grader Celsius i ca. 15 minutter

Pisk fløten til krem, del bollene i to og sprøyte kremen på bollene
Har på jordbær og syltetøy, setter på toppen, dryss på litt melis og server.

Minis bolle fikk litt mye syltetøy:)
Den var kjempegod.

Ha en god fastelavn og morsdag:)

4 kommentarer:

 1. Kjempebra tips!
  Håper det kan hjelpe mine tunge glutenfrie boller.
  Det skal jeg jammen prøve!

  SvarSlett
 2. Jeg har også bakt boller idag :-) Mitt tips for å få luftige boller er å bruke fersk gjær istedet for tørrgjør. Håper du får en fin morsdag:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg bruker begge deler, men må innrømme at det er enklere med tørrgjær, baking er impuls ting her og da er det ikke alltid jeg har fersk tilgjengelig.
   Uff, ja, ja, håper du har hatt en fin dag:)

   Slett
 3. Lekkert bilde :)

  Håper du får en fin morsdag!

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...