søndag 16. mars 2014

Søtgjærbakst til Hele Norge baker

Da jeg ble bedt om å være med på en uoffisiell Hele Norge baker utfordring, var det ikke vanskelig å si ja takk. Her er det ingen stress og mas, jeg kan bake i mitt eget tempo og ikke være urolig for at noe går galt.
Jeg har valgt å bake disse bollene 
1. Fordi jeg tror at ingen i Hele Norge baker vil lage disse bollene
2. Jeg ble hekte på dem da vi bodde i Sør Korea for noen år siden.
Søte boller med en liten salt overraskelse og et herlig sprøtt lokk på toppen.
Jeg husker første gangen jeg gikk forbi et utsalgsted som solgte disse bollene, nesen ble fylt av deilig aroma og jeg gjorde en helomvending og gikk inn. Jeg spiste nesten en bolle om dagen og noen ganger to;)




10 minutter å elte deigen sammen
40 minutter forheving
10 minutter fylling og forming av bollene
40 minutter etterheving(helst 60 minutter)
10 minutter steking.

Bolle deig 18 stk
800 g hvetemel
5 dl lunken melk
100 g smeltet smør
1 dl sukker
1 egg + eggehvite av 1 egg
1,5 ts tørrgjær

Smør til fyll
Denne deigen  må eltes godt.


Bland lunken melk, smeltet smør, sukker, salt og gjær i en bolle og la denne blandingen stå i 5-10 minutter,
bland inn resten av ingrediensene og elt deigen til den er smidig. 
La deigen heve til dobbel størrelse. 

Elt deigen og del den i 18 emner som du fyller med med 1-1,5 ts romtemperert smør

Rull til boller og legg dem på en bakepapir kledt plate og klem dem litt flate.
La bollene heve lunt, helst 1 time.

Så lager du kaketoppingen mens du venter

Kakelokk
150 g romtemperert smør
3 dl sukker
2 egg pluss 1 eggeplomme
3 ss veldig sterk kaffe
eller
(3 ts pulverkaffe + 3 ss varmt vann)
1/2 ts kanel
1,25 dl mel

rør smør og sukker hvitt 
ha i eggene, kaffe og kanel, rør til alt er godt blandet og så ha i melet, du får en litt tykkere kakerøre

Stekes midt i ovnen på 200 grader Celsius  i ca. 10 minutter

Når bollene er ferdighevet, sprøyter du toppingen på bollene i en tett spiral.
Toppingen smelter og dekker mesteparten av bollen under steking.
Du får deilige luftige boller som er litt søte, litt salte og litt sprøe.
Bollene er best varme.

7 kommentarer:

  1. Åh, disse så ordentlig gode ut! Tror jeg må teste dem ut en dag... :)
    Ha en fin uke!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja gjør det:) Jeg ga en av naboene en slik bolle nybakt og lun og han var bare et stort smil resten av dagen:)
      Klem
      Liza

      Slett
  2. NAM! Disse bollene så gode ut, tror nok de hadde gjort seg i Hele Norge Baker også;) Denne oppskriften skal jeg legge inn i min bake-todo :)
    Hvis du ønsker mer inspirasjon kan du prøve bollene jeg lagde i gårsdagens episode, oppskrift på http://bakeprosjektet.no

    Marit

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det. Var inne å så på oppskriften din og det er en bolle som også kommer til å bli en hit med familien, vi elsker pistasjnøtter:)
      Klem
      Liza

      Slett
  3. Dette så spennende (og GODT) ut, fint med noe nytt i bolleverden. Spørs bare om jeg får min rosinbolle-forelskede mann til å like de :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Du vet aldri Maris
      Min mann er rosinbolle fan,men han var ikke langt unna om å spise disse bollene hver dag han også:)
      Fin Mandag og uke på deg:)
      Liza

      Slett
  4. nammis! Dette må du lage til meg en dag :)
    klem

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...