onsdag 17. februar 2016

Søtpotet nudler med strimlet kjøtt og grønnsaker, Japchae, 잡채I fjor sommer var noen venninner og jeg invitert til den Sør Koreanske ambasaden på et lite kokkekurs. Vi hadde alle tidligere bodd i Sør Korea samtidig.
Det var satt opp langbord i hagen og vi fikk alle vår lille kokestasjon. Ambasadens kokk gikk gjennom rettene og teknikkene for oss før vi fikk slippe oss løs i hagen.K em me agj
I denne nuddelretten handler det om farge og uniformitet, og smak selvfølgelig. Kjøttet og grønnsakene kuttes i samme lengde og grønnsakene tilberedes etter farge slik at fargerike grønnsaker ikke setter farge på lyse grønnsaker.

Steking av hver ingrediens separat høres tidkrevende ut, men hver grønnsak krever forskjellig steketiden.

Bildet over er av meg, tatt før jeg laget kaos i ambassadens hagen, for når uhell først skal skje, skjer det så klart med meg. Først klarte jeg å søle soyasaus over hele arbeidsplassen og da jeg skulle redde oppskriftene og dro dem bort fra væsken som begynte å spre seg, kom jeg så klart bort i gassblussen og tente på oppskrifts heftet, ja uff og uff. Jeg klarte å ta meg sammen og avsluttet med litt verdighet.
Japchae 2 agj
Japchae betyr blandede grønnsaker, og denne retten er ofte servert i koreansk fester og i spesielle anledninger og ofte med sesongens grønnsaker. Japchae er oftest servert som tilbehør, men det kan være en hovedrett
Japchae 3 agj

Denne oppskriften er fra ambassaden.


2 egg


200 g søtpotet nudler

150 g ytrefilet av storfe skåret i 0,5 cm tynne og 5 cm lange strimler.

1 strilet løk

150 g sopp/sjampignoner

1/2 agurk

1 rød paprika

en gulrot

2 til 3 vårløk, skåret i 5 cm lange strimler og så delt i 2

2 ss ristede sesamfrø


Marinade:
2 ss soyasaus

2 ts sukker

1 fedd hakket hvitløk

nykvernet pepper


Saus:

2 ss soyasaus

2 ts sukker

1 ss ristet sesamolje 


Bland biff strimlene med marinaden i en bolle og sett den til side mens du forbereder resten av ingrediensene.

Bland ingrediensene til sausen og sett den til side.

Tilbered egg garnityr (jidan), Hvor viktig dette er for smaken og utseende vet jeg ikke men det er slik vi fikk beskjed om å gjøre det.
Japchae egg agj
Skill eggeplommen fra eggehviten. Fjern den hvite tynne strengen fra eggeplommen plommen og fjern den mest slimete delen av eggehviten.Rør inn en klype salt med en gaffel, ikke visp, for du vil ikke ha bobler i eggene.

Legg en teskje med vegetabilsk olje til en oppvarmet panne, drei på pannen slik at oljen dekker hele pannen, og tørk av overflødig oppvarmet olje med kjøkkenpapir slik at bare et tynt lag forblir på pannen.

Slå av varmen og hell eggeplomme og eggehvite blandingen på hver side av pannen. Vipp pannen forsiktig rundt slik at blandingen spres tynt, men holde dem adskilt. La dette steke ved hjelp av den gjenværende varmen i pannen i omtrent ett minutt. Vend eggene og dem ligge i pannen et minutt til. Avkjøl og skjær den i tynne strimler, 5 cm lange.
Japchae 2 agj
Kok opp vann til nudlene.


Kutt grønnsakene i tynne strimler og 5 cm lange,


Ha nudlene i det kokende vannet og kok dem i ca 8 minutter til de er myke og seige.
Japchae 5 agj
Skyll nudlene i kaldt vann og sil, ha nudlene i en bolle og kutt dem et par ganger med en kjøkkensaks. Tilsett sausen som du laget tidligere og bland godt, dette er for å smaksette nudlene og slik at de ikke klistrer seg sammen.

Stek opp løken i en oppvarmet panne på middels varme med litt olje i ca 2 minutter, krydre med en klype salt og ha løken over nudlene. Fortsett denne prosessene med hver grønnsak til fra hvitt til rødt.
Japchae 7 agj


Stek opp biffstrimlene på høy varme til kjøttet er ferdig og ha kjøttet i bollen med nudler og grønnsaker. Bland alt sammen og legg retten på serverings fat, ha på egg og sesamfrø.
Japchae korean embassy agj

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...