lørdag 1. juni 2013

Hjemmelaget ramsløkpuré

Langt inne i skogen ved fjorden fant jeg disse herlig grønne bladene Allium Ursinum som er det lantinske navnet for ramsløk. Byen Chicago er vist oppkalt etter planten, ordet for ramsløk på det lokale indianske språket er shikaakwa.
Den er sent ute, men det er ikke rart, vi har jo ikke akkurat hatt vår og varme før nå.
Ramsløk er en fantastisk smakfull, viltvoksende urt. Smaken er mild og karakterisert som en blanding av hvitløk og gressløk, den skarpe smaken i hvitløk, finner du ikke i ramsløk.
Ramsløk vokser i kolonier, og du oppdager det med en gang om du kommer over et felt med ramsløk: En deilig, mild hvitløksaktig duft fyller luften i hele området.
Plantene vokser bare en kortere periode om våren og forsvinner helt, så hvis dere leter må dere lete om våren, senere så er det hverken lukt eller blader igjen
Du kan få kjøpt Ramsløkfrø og de må sås om høsten og det mest ideelle plassen er en skyggefull, fuktig og kalkholdig plass. Jeg har en pose liggende som jeg har planer å så til høsten, jeg må bare tilrettelegge en pass til planten i hagen;)
 Jeg plukket bare med meg en 2 liters pose og blandingsforholdene var omtrent slik.


2 l ramsløkblader
1,5 dl smaksnøytral olje, druekjerneolje eller rapsolje, du kan bruke en god oliven olje også
1 klype salt eller smak deg frem.

Kjør alt i en foodprosessor men hold tilbake 0,5 dl olje, og hel i resten litt og litt mens du moser bladene pass på at den ikke blir for tynn. En foodprosessor hakker grovere enn en blender og du kan bruke en blender også men da får du en veldig finmost puré.
Ha ferdig produkt i små rene glass eller i en isterningpose.
Jeg fryser ned alt og tar opp etterhvert som jeg trenger.
Jeg har pleid å kjøpe Ramsløk på glass og har brukt det som godt tilbehør til maten, i majones, i smør, som krydder osv.
Noen synes bladene ligner på liljekonvallen sine, forskjellen er at ramsløken er noe smalere og bladene bølger seg nederst mot stilken. Du kan ikke blande dem, for liljekonvallen lukter ikke hvitløk så du kan ikke ta feil, hvis du ikke er tett i nesa da;)
Nå fyller lukten av ramsløk kjøkkenet og stuen, faktisk hele huset:)

1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...