søndag 26. april 2015

Olivenolje smaking på Oliviers og Co.

Dekk til begeret, gi begeret et lite snurr, lukt på oljen og slurp den i deg. Dette var det vi fikk beskjed om da vi skulle smake på olivenoljer hos Oliviers og co. i Vibesgt i Oslo. Det er på tide å bli bedre kjent med olivenoljen.

Å smake på oliven olje er ikke så ulikt det å smake vin.


Du lukter for å forberede deg på smakingen, dekk til begeret og gi det et lite snurr for å få frigjøre aromaene. Stikk nesen inntil og trekk lukten før du smaker på den.
Ta en slurk og la oljen vandre rundt i munnen og for å kjenne mer på aromaen trekker du inn litt luft og slurper. Svelg og smatt akkurat som med vin får du  forskjellige smaksopplevelser fra oljen treffer tungen og vandrer gjennom munnen.

Hva lukter du og hva smaker du? Som med vin påvirker miljøet smaken av oliven oljen, jordsmon, mengde med sol osv.
Vi smakte blant annet disse tre oljene:
Moulin La Cravenco er en økologisk olivenolje som kommer fra en olivenlund nær Fontveille i hjerte av Baux de Provence. Olivenlunden ligger syd for Alpillene på et historisk sted nær Barbegal, en akvedukt fra Romertiden. Den er Kremaktig, lett smøraktig og delikat olivenolje med noter av eple, pare og grillet mandel. Passer til kokte grønnsaker, hvitt kjøtt, fisk, sjømat og skalldyr, pasta og risretter.

Galiga E Vetrice kommer fra en olivenlund i Rufina, noen få kilometer fra Firenze. Den består for det meste av 70 år gamle oliventrær, som gir en intens og utmerket olivenolje. Oljen i år er kraftig og intens med noter av grønn te og mandel. Passer til rå og kokte grønnsaker, rødt kjøtt, pasta, ris og over god ost.

Societa Agricola Mascio
kommer fra de vakre olivenområdene mellom Trevi og Foligno i Umbria. Det frodige landskapet ligger som en klangbunn i denne flotte oljen med aroma av artisjokk, grønn tomat og frisk gress. Passer til kokte grønnsaker, rødt kjøtt, pasta, risretter og ost.

Litt historie om olivenoljen
Det er frukten fra treet Olea Europea oljen utvinnes fra. Det finnes over 2000 forskjellige varianter av Olea Europea men bare 30 av dem egner seg til olje produksjon. Resten er brukt som bordoliven, såpeproduksjon og blant annet hudpleie.

Mennesket plukket ville oliven(Olea Africana) allerede i neolitisk tid. Dyrking av oliventre kan ha startet på Kreta og den eldste bevarte amforaen for oppbevaring av olivenolje dateres til 3500 f. kr, men produksjonen olivenolje kan ha started allerede 4500 år f. kr. Oliven treet antas å ha blitt en del av husholdningen i Lilleasia allerede 6000 år f. kr. Tidligere genetiske studier viser at arter brukt av moderne dyrkere stammer fra ulike ville befolkninger, men en detaljert historikk rundt innføringen i husholdningen er fremdeles usikker.

Mange antikke presser eksisterer fortsatt i regionen rundt det østlige Middelhavet, og det jeg synes er litt morsomt er at noen av de fra romertiden brukes fremdden dag i dag.


Oliviers & Co.

Oliviers & Co har markert seg som olivenoljespesialist. Hvert år er de på ulike områder rundt middelhavet på søken etter olivenoljer. Oliviers & Co har strenge kriterier for smak og aroma og de tar inn bare det beste som finnes. Oljen de tar inn blir syretestet før den blir godkjent og selv om oljen din har blitt godkjent tidligere betyr ikke det at den automatisk blir med i assortementet neste gang.

Oliviers & co behandler deres produsenter og deres olivenolje med respekt.
Alle oljer er merket med navn på produsent, land, innhøstingsdato, holdbarhetsdato og olivensort. Disse spesielt utvalgte oljene er en gave til den som ønsker å berike og sette særpreg på sin matlaging.

Hvor mye olivenolje konsumerer nordmenn

Hvor mye tror dere nordmenn konsumerer av olivenolje i snitt i året?
Spør mannen bak bloggen For all del og holder opp en halvliters oliviersflaske med olje.
Jeg svarer en halv liter noen svarer 20 liter. Ja matbloggere bruker kanskje litt mer, men selv om vi vet at det er mye helse i hverdråpe med kaldpresset ekstra virgine olivenolje bruker vi fremdeles mye smør, margarin og andre oljer i dette landet. Det viser seg at vi i snitt bruker 1,5 liter olivenolje i dette landet.

Håper dere har lært litt om oliven olje. Jeg vet dette ble veldig kortfattet, men det finnes mye fakta om emnet og hvis jeg skulle skrive ned alt ville det blitt en liten avhandling.

På kurset fikk vi servert en god del godsaker, men den som virkelig fikk ben å gå på var denne trøffeldippen så jeg deler oppskriften med dere,
INGREDIENSER 
1,5 dl creme fraiche 
2 ss Hvit trøffelolje 
Trøffelsalt 
Nykvernet pepper 

TILBEREDNING 
Bland alle ingredienser. 
Serveres som dipp til potetgull, potetbåter, rå grønnsaker, grissini eller på en bruschetta 

Deltagerne på kurset var:












Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...