tirsdag 9. juni 2015

Rabarbra og jordbærsuppe med vaniljepudding og pikekyss

Deilig avkjølende rabarbrasuppe hører sommeren til og 
med litt jordbær får den en herlig rødlig farge. 
Rabarbra er noe alle burde ha i hagene sine, foruten at den er god til dessert og paier 
så er den også en takknemlig plante og trenger ikke så mye stell.
Når det er sagt så måtte jeg på rabarbraslang i min gamle hage og tok med meg MiniMeg. 
Neida, jeg spurte om lov før hun plukket med seg noen stenger. 
Suppen laget jeg tynnere enn hva tradisjonelle oppskriften tilsier og serverte den med vaniljepudding som jeg laget på panna cotta vis, men med et egg. Til pynt laget jeg pikekyss i forskjellige størrelser, pyntet med jorbær og markjordbær blomster.


De søte pikekyssene gir litt ekstra sødme til suppen og balanseres av syrligheten i jorbærene.
MiniMeg hadde en liten bit jorbær og et lite pikekyss i hver skjefull hun tok.
Suppe til 4 personer

250 g rabarbra
250 g jordbær
1 l vann
200 g sukker
0,5 ss potetmel
1 dl vann


Vask og skrell rabarbraen, kutt stilkene i biter. Kok dem i vann og halvparten av sukkeret til rabarbraen begynner å gå i stykker, ca. 5-10 minutter. Ha i resten av sukkeret litt og litt og smak deg så frem til ønsket sødme. Med Vaniljepudding og pikekyss i så vil du ha den litt på syrligere siden.
Sil suppen og hell den tilbake i kjelen

Rør potetmel ut i kaldt vann til en jevn blanding og hell det i væsken i en tynn stråle, mens du rører godt. Kok opp. Avkjøles i kjøleskapet.

Vaniljepudding/panna cotta
4 gelatinplater
2 ts vanilje ekstrakt eller 2 vaniljestang
7dl kremfløte
1 egg
2,5 dl sukker

Legg gelatinplatene i litt kaldt vann i fem minutter. Skyll godt og klem ut vannet.

Snitt vaniljestengene på midten og skrap ut frøene hvis du velger å bruke dette)

Kok forsiktig opp fløten sammen med sukker,  vaniljeekstrakt.

og rør inn vispet eggeplomme under omrøring på middelsvarme.
Sil blandingen og rør inn gelatinen.

Velger du å bruke vaniljestenger så snitt stengene på midten og skrap ut frøene og ha vaniljestengene og vaniljefrøene i under oppkokingen, ta ut vaniljestengene før du tilsetter egg og gelatin.

Hell blandingen i en form og avkjøl i minst 4-5 timer før servering.

Stikk ut ønsket former og legg dem i serveringskåler og dander med små pikekyss, jordbær og gjerne spiselige blomster.


Pikekyss
2 eggehviter
120 g sukker

Pisk eggehvitene stive og tilsett sukkeret i litt og litt mens du pisker. Pisk til du får en tykk og stiv marengs ca. 10 min.

Fyll marengsen i en sprøytepose og sprøyt ut små topper på en stekeplate dekket med bakepapir. 
Sett marengsen i forvarmet ovn 150°C. Slå straks ned varmen til 100°C når du setter dem inn i ovnen og stek til marengsene kjennes lette og helt tørre, ca 1 time.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...