mandag 13. april 2015

I dag den 13. April feires Akvittens dag

Akevitt skulle redde Norge fra pesten
Mandag 13. april feires Akevittens dag over hele landet. Det er for å hedre drikkens opphavsmann, Eske Bille, og for å minnes hvordan den opprinnelige resepten til Gammel Opland på 1500-tallet var distriktets viktigste medisin mot pest.

Den 13. april 1531 refereres det for første gang til et nytt medisinsk virkemiddel i Norge, fremstilt av høvedsmann ved Bergenshus, Eske Bille. Ved hjelp av sin kones urtehage fremstilte han en drikk som kaltes ”aqua vitae” – akevitt.
Men på denne tiden forsto man ikke hvorfor alkohol har en berusende virkning på oss og drikken ble derfor tillagt mystiske og overnaturlige egenskaper. Vekster i naturen ble brukt til å helbrede lidelse og sykdom, og etter hvert ble det laget krydderdestillater for å øke virkningskraften.

Det kom en pest til Hedmark i 1583I 1583 oppstår det som ble en av Nord-Europas verste pestepidemier. I Norge fikk den sitt utløp i potet og akevitt-området Hedmark og Toten. Pesten herjet i over et år, og krevde mer enn 1500 menneskeliv i de to kommunene.

På denne tiden hadde man få forebyggende tiltak å forsvare seg mot pesten med, og det nærmeste befolkningen kom en virkningsfull medisin, var nettopp brennevinet. I Hedmark og Opplands-distriktene brygget man sin «medisin» på poteter, og dette ble grunnlaget for det som i dag er kjent som Gammel Opland.

Akevittens dag feires over hele landetPresident i organisasjonen Norske Akevittens Venner, Per Harald Grue, skal sammen med sine 27 regions-foreninger i år feire Akevittens Dag mandag den 13. april.  

- Vi synes det er fascinerende at noe som vi i dag ser på som en ren nytelsesdrikk har hatt så stor medisinsk betydning for folket i krisetider, sier Grue.

I anledning kvelden har akevittdestillatør hos Arcus, Halvor Heuch, forsøkt å gjenskape den originale Gammel Opland-resepten for å minne om hvordan akevitt smakte da den ble brukt som medisin.

- Pestepidemiens kraftige spredning gjorde at man eksperimenterte mye med hva brennevinet måtte inneholde for å stanse den dødelige sykdommen. Faktisk tyder mye på at den første kunnskapen om brennevinsproduksjon ble spredt fra Vestlandet i samme periode som Svartedauden og andre epidemier herjet som verst.

Slik feires akevittens dag:
·        OSLO lørdag 11. 4: Akevittekspedisjon i Oslo sentrum m/bl.a. produktsjef og destillatør Ivan Abrahamsen fra Arcus.
·        TOTEN mandag 13.4: Festkveld på Østre Toten Folkebibliotek kl. 19.00 til 21.30. Foredrag om «Totens brennerihistorie» v/Ingvar Hage og «Den norske akevitthistorien fra Eske Bille til Halvor Heuch» v/president i Norske Akevitters venner, Per Harald Grue.
·        BERGEN mandag 13.4: Sildearrangement for å feire Bergensakevitten i samarbeid med fiskeprodusenten Kyvik. Tilstede er også fagdirektør og destillatør Halvor Heuch og Lars Kragelund fra Arcus.


Pressemelding fra Arcus

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...