tirsdag 14. oktober 2014

Tonkatsu, japanske schnitzler

Første gangen jeg spiste den asiatiske versjonen av scnitzel så var det noe som heter katsuretsu omtrent det samme som på bildet men med storfe isteden for svinekjøtt. Katsuretsu betyr kotelett.
Tonkatsu schnitzler er av svin, tynne med ytrefilet. Det sies at katsuretsu med svin ble oppfunnet på en restaurant i Tokyo som het Renegatei i 1899. Retten ble sett som en "yoshoku" en japansk versjon av det europeiske kjøkken. Noen sier at det var portugisere som brakte tonkatsuen til Japan på slutten av 1800 tallet. Portugiserne kom vel egentlig mye tidligere og på slutten av 1800 tallet hadde verden begynt et forsøk på etablere seg i Japan så hvem som tok det med seg er noe usikkert, min teori er vel de som oppfant wiener schnitzel.


Tonkatsu er som regel servert med finsnittet kål og en mørk saus kalt tonkatsusaus, en type sennep(karashi) og gjerne med en skive sitron eller to sammen med ris og misosuppe.
Da vi bodde i Sør Korea ble den gjerne servert med kimchi og kim og der kalte de retten for dongas. Kim er det samme som Nori, sjøgress som man bruker til makiruller. 
 Forskjellen på Kim og Nori er at kim ofte er ristet med litt olje og lett saltet. Den kjøpes gjerne i små rektangulære biter, man legger en bit oppå risen og klemmer rund for å plukke opp risen før du putter den i munn.
Kimchien på bildet over har jeg kjøpt i den nye butikken i Mathallen i Oslo Obento Box.
Koreansk kim har jeg kjøpt i en lokal innvandrer butikk.
Tonkatsu saus
Du kan også kjøpe sausen ferdig i asiatiske butikker som selger japanske varer

1 dl ketchup
1/2 dl Worchestershiresauce
1/2 dl sake (risbrennevin)
1ss revet frisk ingefær
1 ss revet frisk hvitløk
1-2 ts sukker
3 ss mirin (søt risvin)

Ha alle ingrediensene i en kjele og rør godt mens blandingen koker opp. 
Skru ned varmen og la sausen småkoke i 25-30 minutter. Fjern skummet som legger seg på toppen og la sausen avkjøle seg litt før servering.
Har du saus til overs kan du oppbevare den i kjøleskapet i opp til 4 uker
Det er eddiken i sausen som gjør at den holder seg en stund.

Tonkatsu
500 g svine ytrefilet
2 egg
4-5 ss hvetemel
salt og pepper etter smak
4 dl pankosmuler
Olje til steking, ikke oliven olje

Del opp kjøttet i tynne skiver, ca. 1/2 cm tykkelse. 

Ha olje i en dyp panne og sett den på medium sterk varme. 
Pisk eggene, salt og pepper i en bolle. 
Ha melet og panko i hver sin bolle eller tallerken. 
Dypp kjøttet først i melet og pass på at det dekkes helt, deretter i egg og til sist i panko. 
Stek kjøttet gyllent. 
Hold kjøttet varmt i ovnen på ca. 150 °C i en ildfast form mens du steker opp resten.
Skal du spise dette med pinner så skjær opp kjøttbitene i mindrebiter før servering..

Dander på tallerkener og server med ris og misosuppe og det du måtte ønske av tilbehør.

Den enkleste måten å lage misosuppe på er å kjøpe ferdig misopasta på en innvandrerbutikk og blande det ut med vann.






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...